Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Οι ρίζες του ευρωπαϊκού πολιτισμού βρίσκονται στην ελληνική μυθολογία, στο μύθο της Ευρώπης. Η Ευρώπη ήταν η κόρη του Βασιλιά της Φοινίκης (ακτές Λιβάνου) Αγήνορα και αγαπημένη του Δία. Ο Δίας πήρε τη μορφή ενός όμορφου λευκού ταύρου και συνάντησε την Ευρώπη στην παραλία. Φαίνεται ότι ήταν πολύ ήρεμος, την έπεισε να ανέβει στην πλάτη του και στη συνέχεια να κολυμπήσει μαζί του ως την απέναντι ακτή, στην Κρήτη. Στην Κρήτη, η Ευρώπη και ο Δίας γέννησαν τρεις γιους, τον Μίνωα, τον Σαρπηδόνα και τον Ραδάμανθη. Έτσι η Ευρώπη έγινε η μητέρα των αρχαιότερων πολιτισμών της Μεσογείου, του Μινωικού, και έδωσε το όνομά της σε ολόκληρη την ήπειρο, την Ευρώπη.

Η σημασία του μύθου είναι μεγάλη, καθώς πολλές σημασίες μπορούν να του αποδοθούν. Μεταφέροντας την Ευρώπη από την ακτή της Φοινίκης (ακτές Λιβάνου) στην Κρήτη, ο Δίας φαίνεται να μεταφέρει τον ανατολικό αρχαίο πολιτισμό στο Αιγαίο Πέλαγος, γεφυρώνοντας την αρχαία Αίγυπτο με την αρχαία Ελλάδα. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Κάδμος, ο αδερφός της Ευρώπης, που περιπλανήθηκε σε όλο τον κόσμο αναζητώντας την αδερφή του, έφερε το φοινικικό αλφάβητο στον ελληνικό λαό . Ο Αγήνορας, ο Κάδμος και οι απόγονοί τους Λάιος, Οιδίποδας, Πολυνίκης ήταν οι Δαναοί, μια από τις αρχέγονες φυλές, οι οποίοι άλλαξαν το όνομά τους σε Έλληνες και μιλούσαν την ελληνική γλώσσα.

Άλλωστε, ο μύθος της Ευρώπης που μεταφέρθηκε στην Κρήτη, συνδέεται με την ιδέα που είχαν οι μεσογειακοί λαοί για τον πολιτισμό τους, που ήταν πολιτισμός κίνησης και αλλαγής. Το όνομα ‘Ευρώπη” στην ελληνική γλώσσα σημαίνει ευρείες όπες, δηλαδή με μεγάλα μάτια και, κατ ‘επέκταση, η Ευρώπη σημαίνει την ήπειρο με ευρεία, ανοιχτή, μεγάλη και πλούσια θέα…

Φοίνικες ονομάζονταν από τους αρχαίους Έλληνες διάφοροι σημιτικής προέλευσης πληθυσμοί που ασχολούνταν με το θαλάσσιο εμπόριο στη Μεσόγειο. Σ’ αυτούς μπορεί να περιλαμβάνονταν και Αραμαίοι, Σύροι και άλλοι λαοί από τη Μέση Ανατολή. Κατ’ άλλες απόψεις, οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τον γενικό όρο “Φοίνικες” για όλους τους θαλασσινούς εμπόρους της Ανατολής που μετέφεραν εξωτικά προϊόντα και μιλούσαν εξωτικές γλώσσες, και όχι για μια συγκεκριμένη πόλη-κράτος, εθνότητα, γλωσσική ή πολιτισμική ομάδα (
https://el.wikipedia.org/
)
Βιβλιογραφία
Μήττα Δήμητρα (2012-α) Μορφές και Θέματα της Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας-Ευρώπη, Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, διαθέσιμο 18-3-2021 στον ιστότοπο https://www.greek-language.gr/digitalResources/ancient_greek/mythology/lexicon/crete/page_002.html